Poslední Web Články
May 10, 2021

Od Dukly až po Svidník, všade sú stopy 1.a 2.svetovej vojny hodné návš

Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. Od poľských hraníc, až po mesto...

May 6, 2021

Relaxujte a liečte sa za takmer polovičné ceny

  Po polročnej prestávke znovu otvorí vo štvrtok 20.mája 2021 svoje brány najluxusnejšie ubytovacie zariadenie v BARDEJOVSKÝCH KÚPEĽOCH, a.s. -...

May 4, 2021

Svetoznáma Vincentka má aj netradičné využitie

So svetoznámou prírodnou liečivou minerálnou vodou Vincentkou, vyvierajúcou v Kúpeľoch Luhačovice, je spojených mnoho zaujímavostí, mýtov a rarít...

May 3, 2021

Prečo dávajú termické kolektory stále zmysel?

Využívanie slnečnej energie je ekonomicky mimoriadne výhodné tam, kde je spotreba teplej vody vysoká a rovnomerne rozložená v priebehu dňa. Tomuto...

Apr 27, 2021

Rozbeh turizmu na severovýchode Slovenska

Po drastickom výpadku turizmu počas druhej vlny koronavírusu a predovšetkým počas lockdownu, začína koncom apríla 2021 opatrné oživovanie tohto...

Apr 21, 2021

Univerzálne nosné konštrukcie z THERMO|SOLARU uľahčia montáže

Nové univerzálne nosné konštrukcie postupne zavádza do praxe najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o.. Slúžia na...

Apr 20, 2021

Laser už bojuje s následkami ochorenia Covid -19

BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. začali prakticky využívať na rehabilitáciu pacientov po covidovej infekcii aj MLS laserovú terapiu v kombinácii s...

Apr 20, 2021

Vychádza slovenské dobrodružné fantasy Linda a kľúč od Andary

Fantastické dobrodružné fantasy zo Slovenska, ktoré vás zavedie do sveta, v ktorom vládnu iné zákony aj iný čas. Fantasy literatúra má svojich...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  20815 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Kultura

OOCR "ŠARIŠ" - Bardejov spustila vlastnú webovú stránku

Úplne novú vlastnú webovú stránku spustila v týchto dňoch Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov. Na...

Zdraví a Krása

Pri všetkých ochoreniach dýchacích ciest prináša Vincentka úľavu

Podľa štúdie slovenských epidemiológov, ktorá mapovala vzťahy medzi celkovou úmrtnosťou na Slovensku a chrípkovou epidémiou počas rokov 2007 –...

Ubytování

Relaxujte a liečte sa za takmer polovičné ceny

  Po polročnej prestávke znovu otvorí vo štvrtok 20.mája 2021 svoje brány najluxusnejšie ubytovacie zariadenie v BARDEJOVSKÝCH KÚPEĽOCH, a.s. -...

Zdraví a Krása

Bardejovské kúpele lákajú zľavami až 30%

Zľavy vo výške viac ako 30% poskytujú do konca júna samoplatcom Bardejovské kúpele, a.s. vo všetkých svojich zariadeniach, okrem luxusného...

Hobby

Rodiny s dětmi lákají v okolí Bardejova koupaliště, wellness, kat, ...

Bardejov, Bardejovské lázně a okolí jsou ideální pro výlety s dětmi    Město Bardejov a okolí jsou jedněmi z nejlepších míst pro strávení volného...

Rady a Doporučení

Prodej vánočních stromků v Českých Budějovicích

Zbývá již poslední týden do Vánoc a tak není divu, že přípravy na Štědrý večer jdou do finále. Doma finišují úklidové práce a o víkendu se dopeče...

Kultura

Luhačovice opět rozšiřují kulturní akce

Půvabné lázeňské městečko Luhačovice, díky bohaté nabídce kulturního vyžití, je právem považováno za kulturní a společenské centrum jihovýchodní...

Automobily

Jak předejít krádeži auta?

Dnes, kdy se stal automobil součástí našeho života, kdy jsme na něm závislí a kdy je i v mnoha případech zdrojem naší obživy, je velice nepříjemné...