Poslední Web Články
Nov 27, 2022

Vincentka darčeková kazeta I obsahuje novinku-Vincentku v plechu

Všetci vedia, že najdôležitejšie je zdravie. Za peniaze sa nedá kúpiť, ale zato sa za nich dajú kúpiť výrobky, ktoré zdravie podporujú. Patrí k nim...

Nov 27, 2022

Bardejovská spravodlivosť, alebo potreba kata

Stredovek bol neľahkým obdobím na život a spravodlivosť musela byť rýchla a účinná. Jedným z najvýznamnejších práv a výsad miest bolo preto hrdelné...

Nov 21, 2022

Bardejovské Kúpele čakajú na zastropovanie cien energií

Bardejovské Kúpele, a.s. prekonali ťažké covidové roky, čelia inflačnému zdražovaniu vstupov a od budúceho roka ich čakajú zvýšené ceny energií....

Nov 21, 2022

Prečo je Vincentka minerálkou

Prečo je Vincentka minerálkou? Preto, že obsahuje minerály, presnejšie prírodné rozpustené minerálne látky. A prečo je vysoko mineralizovanou...

Nov 13, 2022

Záložné ohrievanie teplej vody drevom je ekonomicky výhodné

Spaľovanie dreva má na Slovensku historicky dlhú tradíciu a Slováci majú k nemu kladný postoj. V posledných desaťročiach sa stala obľúbenou na...

Nov 13, 2022

Revitalizácia Lávky priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch prebiehajú už druhý mesiac práce na revitalizácii Lávky priateľstva. Celkové náklady sú odhadované na cca 49 000 EUR....

Nov 6, 2022

Masáže sú najobľúbenejšími procedúrami

K najobľúbenejším liečebným procedúram v Bardejovských Kúpeľoch, a.s. patria masáže a minerálne kúpele. Klienti si radi doprajú nielen klasickú, či...

Nov 6, 2022

Zastavenie výroby hliníka v Žiari neovplyvnilo produkciu slnečných kol

Zastavenie výroby primárneho hliníka v Slovalcu, a.s. v Žiari nad Hronom neovplyvnilo výrobu slnečných kolektorov v spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar,...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

jak obarvit prádlo - barvení textilu, látky

Jan 18, 2013 by clankyweb
jak obarvit prádlo - barvení textilu, látky
Obsah sáčku rozpusťte ve ¼ l vroucí vody. Roztok nalijte do nádoby se 7 – 10 litry vlažné vody a přidejte 10 polévkových lžic kuchyňské soli ( 200 g ). Ponořte barvenou látku do lázně, rovnoměrně rozprostřete a za občasného míchání přiveďte k varu. Udržujte takto při mírném varu 20 minut, potom odstavte a občas zamíchejte, až voda téměř vychladne. Barvenou látku potom máchejte ve studené vodě, dokud není voda čirá. Obsah sáčku rozpusťte ve ¼ l vroucí vody a nalijte přímo do bubnu pračky. Přidejte 10 polévkových lžic kuchyňské soli (200 g). Vložte látku do bubnu a použijte program s nejvyšší teplotou (80 – 90 oC) bez předpírání. Po ukončení cyklu.....
Návody jak na to Návody jak na to  |  38399 Zhlédnutí  |  Celý článek

Uzení masa a masných výrobků postup

Feb 13, 2013 by Host
Uzení masa a masných výrobků postup
Uzení masa a masných výrobků je způsob tepelného zpracování masa a masitých výrobků teplem a kouřem z tvrdého dřeva nebo pilin. Při uzení masa působením teploty bílkoviny koagulují, maso měkne a stává se poživatelné, látky obsažené v kouři mu dodají příjemnou chuť a omezeně konzervují. Složky kouře dodávají výrobku charakteristickou vůni a barvu. Podle teploty směsi kouře a vzduchu rozdělujeme uzení: uzení masa studeným kouřem.........................do 20°C uzení masa teplým kouřem ..............................do 60°C uzení masa horkým kouřem .............................do 100°C Studený kouř - Studeným kouřem udíme trvanlivé salámy a výrobky z čerstvého masa. Trvanlivé salámy se pak jestě suší a nechávají zrát. Doba uzení je různě dlouhá podle druhu výrobku, obecně je však nejzdlouhavější.......
Uzení Uzení  |  26466 Zhlédnutí  |  Celý článek

Uzení ryb návod

Mar 7, 2013 by Host
Uzení ryb návod
Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Ryby udíme vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omyté ve vodě a před vložením do udírny okapané. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.
Uzení Uzení  |  23695 Zhlédnutí  |  Celý článek

Sušení domácích salámů

Feb 16, 2013 by Host
Sušení domácích salámů
Proces zrání salámů je velmi důležitý. Prvních 6 až 10 dnů ponecháme salám v dokonalé temnotě při teplotě 10 -14 °C, dalších 7 dnů teplotu nemeníme, ale sušárnu budeme denně dvě hodiny větrat, nejlépe za ranního šer nebo za soumraku. rnVlhkost při začátku sušení budeme udržovat okolo 90% a postupně ji budeme snižovat až na 65%. Po 12 dnech sušení se objevují první kolonie plísní, po dalších dvou dnech větráme již čtyři hodiny denně, teplotu regulujeme na 10 - 12 °C. .....................
Uzení Uzení  |  13691 Zhlédnutí  |  Celý článek

Vodíkový generátor - Vodíkové Generátory

Apr 20, 2012 by clankyweb
Vodíkový generátor - Vodíkové Generátory
Vodíkový generátor & Vodíkové generátory. Vodíkový generátor produkuje energetický potenciál nad 100% výkonnosti! Ano, čtete správně; zbývá tu volná energie! Automobilová baterie nastartuje motor, ale jakmile jednou běží, alternátor převezme její nabití a činnost zapalování. Alternátor kromě toho dodává energii procesu extrakce vodíku, takže jeho generátor produkuje energii pohánějící motor, který točí alternátorem. Pokud je k dispozici voda, není potřebný žádný externí zdroj energie, provoz celého systému je soběstačný. Úvodem chci říct, že toto není žádná finta ve stylu \"navalte peníze za nesmysl hoši\"; toto energetické zařízení skutečně funguje! Patřím mezi Šílence z heavy metalové skupiny \"Běsnění,\" ale dávno před tím, než jsme se stali úspěšnými, jsem se vyučil jako mechanik a možnost jezdit autem na palivo extrahované z vody mi nedávala spát. Po přečtení všech dostupných informací jsem přišel na to, jak sestavit generátor vodíku. V roce 1983 jsem postavil svůj první agregát a namontoval ho do kufru Cadillacu Coupé de Ville, ročník 1979. Nemusíte-li si dělat starosti se spotřebou, není hmotnost vozu žádný problém, vždyť použité palivo je zdarma!. Konstruoval jsem systém, který je asi zatím nejlepší a nejjednodušší ze všech, o nichž jsem četl. Zašel jsem dokonce ještě dál a použil ty nejlepší možné materiály. Všechny titanové díly jsou z leteckého odpadu; je levný, vydrží věky, takže lze uspořit hodně peněz..............................
Provoz automobilu Provoz automobilu  |  12587 Zhlédnutí  |  Celý článek

Cibulová polévka od babičky

Jan 3, 2013 by Petra
Cibulová polévka od babičky
Na cibulovou polévku potřebujeme 3 cibule, 50g tuku, 50g hladké mouky, sůl, pepř, 1-2 žemle, 30g tuku na smažení, 1 až 2l vody, masox. Cibuli dáme nakrájenou zpěnit na tuk, zasypeme moukou, a když zrůžoví zalijeme ji vývarem (z masoxu)a dobře provaříme. Hotovou prolisujeme sítem. Okořeníme petrželkou nebo jemně pokrájenou cibulovou natí .Jako vložka je vhodná žemle nakrájená na kostičky a osmažená na tuku,nebo chléb nakrájený na tenké plátky a osmažený. Polévku můžeme zjemnit mlékem jedním žloutkem. Kdo rád, přidá si strouhaný sýr.
Cibule Cibule  |  11351 Zhlédnutí  |  Celý článek

Speciální znaky na klávesnici - jak psát

Jun 21, 2013 by clankyweb
Speciální znaky na klávesnici - jak psát
Většina normálních i speciálních znaků se dá zapsat stisknutím levého Alt a vyťukání číselného kódu znaku na numerické klávesnici, viz tabulka pod textem. Tento způsob jsem byl nucen přestat používat poté, co jsem přešel z PC na notebook, který nemá samostatnou numerickou klávesnici. Poslední záchranou je program "Mapa znaků", který je součástí Windows, naleznete jej v menu Programy/Příslušenství/Systémové nástroje. Tento program zobrazuje znaky různých fontů, u některých znaků je zobrazen kromě jejich názvu, unicode kód a klávesová zkratka Alt+číslo. Znaky lze zkopírovat do schránky a po té je kamkoli vložit.
Počítač Počítač  |  10023 Zhlédnutí  |  Celý článek

Uzení masa - úprava výrobku dovařováním postup

Feb 12, 2013 by clankyweb
Uzení masa - úprava výrobku dovařováním postup
Uzení masa - úprava výrobku dovařováním / Tepelná úprava výrobu dovařováním uzeného masa
Uzením zbarvené uzenářské výrobky se dovářejí při průměrné teplotě 72 až 75°C různě dlouhou dobu, podle velikosti. Při tepelném zpracování výrobku dovařováním nevznikají takové ztráty na hmotnosti jako při douzování. Musí se však konzumovat dříve než výrobky, které jsou douzené. 
Při vaření je nutno si pamatovat:
Nepřeplňovat nádoby uzenářskými výrobky, ty musí být vždy dostatečně obklopeny vodou. Voda na vaření musí být vždy zbavena tukového povlaku.
Při vaření špekáčků, vuřtů, točených salámů, salámů vkládáme výrobky do nádoby s vodou stále zavěšené na holích a necháme na nich zavěšeny po celou dobu vaření. Výrobek musí být zcela ponořen ve vodě po celou dobu vaření. povařený výrobek opět vyjmeme z ...
Uzení Uzení  |  7829 Zhlédnutí  |  Celý článek
Náhodné Web Články

Hotely

BLACK STORK- výnimočné prostredie, možnosti a služby

Ak hľadáte výnimočné prostredie s výhľadmi na tatranské štíty,  možnosťou outdoorového športového vyžitia a teambuildingových aktivít, najlepšou...

Zdraví a Krása

NEJHORŠÍ POTRAVINY PRO VAŠE ZUBY

I přesto, že je zubní sklovina nejtvrdší částí našeho těla, existují potraviny, které ji mohou poškozovat. V lepším případě se může jednat o...

Stavebnictví

Pokrývač Tomáš Šidlo: Stavte na kvalitu keramických škridiel TONDACH

Teraz je najlepší čas na výmenu strechy   V súčasnosti je najlepší čas na výmenu škridly a ďalšie pokrývačské práce. Slnečné počasie praje prácam...

Ubytování

Oživovanie zabudnutej histórie na Kláštorisku pri Bardejove

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov, v spolupráci s miestnymi združeniami a aktivistami, dokončila obnovu turistickej...

Stavba a rekonstrukce

Úsporné vytápění domácnosti

Stále více panelových a bytových domů se odpojuje od tepláren a přechází na vlastní vytápěcí systémy. Není divu, protože například kvalitní tepelná...

Zdraví a Krása

V nedeľu 23.augusta bude v Bardejovských Kúpeľoch Alžbetínsky deň

Prvou reprezentatívnou kultúrnou akciou po korona kríze, ktorú usporiadajú Bardejovské Kúpele vo svojom areáli, bude v nedeľu 23.augusta 2020...

Artyčok

Artyčoky s máslem

Hladké (francouzské) artyčoky zbavíme úpně stopky i šupinovitých, tuhých listů zakrovních a bílých vnitřních vláken. Tvrdé konce vrchních listů...

Stavebnictví

THERMO|SOLAR vystavuje v Trenčíne a radí návštevníkom

Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., sa od štvrtka 23. januára do soboty 26.januára 2020, zúčastňuje na...