Poslední Web Články
Nov 23, 2021

Ako a načo doma používať Vincentku

Svetoznáma minerálna voda Vincentka sa aplikuje do tela niekoľkými spôsobmi. Predovšetkým sa pije, kúpe sa v nej, inhaluje sa vo vyvíjačoch...

Nov 18, 2021

Kniha Filmové miesta predstavuje nepoznané Slovensko. Ešte bohatšie na

V novembri ponuku kníhkupectiev obohatila knižná novinka Filmové miesta. Kniha o Slovensku z pohľadu, z akého sa našej krajine dosiaľ nikto zásadne...

Nov 18, 2021

Oživovanie zabudnutej histórie na Kláštorisku pri Bardejove

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov, v spolupráci s miestnymi združeniami a aktivistami, dokončila obnovu turistickej...

Nov 15, 2021

THERMO|SOLAR sa predzásobil, vyrába odušu

Globálny nedostatok surovín a komponentov, ktorý zasiahol aj výrobcov slnečných kolektorov, sa v súčasnosti netýka najväčšieho domáceho výrobcu...

Nov 8, 2021

Stále máte šancu na slnečné kolektory o 50% lacnejšie ešte tento rok

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) oznámila, že podávanie nových žiadostí o poukážku na kotly na biomasu bolo 3. novembra 2021...

Nov 3, 2021

Pripravte sa na zimu a posilnite imunitu inhaláciami

Pred  nastávajúcou zimou je najlepšie posilniť imunitu, ako prevenciu pred sezónnymi infekčnými ochoreniami dýchacích ciest. Vynikajúcim...

Nov 2, 2021

Silvester v Bardejovských Kúpeľoch

Slávnostný Silvestrovský pobyt – Silvester 2021 v hoteli Alexander si môžu dopriať na záver roka klienti BARDEJOVSKÝCH KÚPEĽOV, a.s. V dňoch 27.12....

Oct 14, 2021

Romantické spomienky na cisárovnú

Jesenné prechádzky v Bardejovských Kúpeľoch a ich okolí sú neoddeliteľnou súčasťou liečby a oddychu v týchto svetoznámych kúpeľoch. Parky,...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  21823 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Zpracování masa

Narážka masa k přípravě uzenin

Narážka masa mlýnekem na řezání nasa nám poslouží i jako narážka uzenin, stačí jen malá úprava. rnNa hlavu mlýnku na maso si pořídíme narážecí...

Hotely

Reprezentativní hotelový nábytek

Hotelový nábytek má velkou nevýhodu v tom, že kromě luxusního a reprezentativního vzhledu musí splňovat i další kritérium při výběru a tím je jeho...

Úspora energie

Poslední možnost využít Zelenou úsporám

Oblíbený program Zelená úsporám se vrátil i pro rok 2015. Od 1. dubna 2015 byla vyhlášena výzva k podání nových žádostí o zařazení do programu...

Stavebnictví

Kdo je stavební dozor, a kdy ho potřebuji?

Kdo je stavební dozor? Potřebujete vůbec stavební dozor? Co stavební dozor zařizuje a s čím Vám pomůže? Na tyto a další otázky naleznete odpověď v...

Domácnost

3 zásady pro klidné stěhování

Také se řídíte heslem raději vyhořet než se stěhovat jako většina ostatních lidí? Nyní už to nemusí být opakovaná noční můra. Máme tu pro Vás...

Zdraví a Krása

Vincentka má odpoveď na každý zo 6 pádov

Kedysi sa o niekom,alebo niečomvýnimočnom a kvalitnom hovorilo,že sa jeho meno skloňuje vovšetkých pádoch. Skúsme teda vyskloňovať Vincentku a...

Zdraví a Krása

Cvičebný koncept HYPOXI podporuje správnu funkciu hlavných telesných o

Dodnes ľudia nevedia, čo je to vlastne lymfa, je opradená tajomstvami. Pravdou však je, že popri krvnom obehu je to druhý najdôležitejší systém v...

Stavebnictví

Využívanie slnečnej energie nemá lepšiu alternatívu

Radikálny pád cien ropy na svetových trhoch za posledný rok, sprevádzaný poklesom cien ďalších energetických zdrojov na báze uhlíka, vyvolal...