Poslední Web Články
Oct 15, 2019

Obnova turistickej infraštruktúry chodníka Čierna mláka

   Počas októbra a novembra 2019 prebehne v Bardejovských Kúpeľoch a okolí revitalizácia  náučného chodníka Čierna Mláka. Projekt má názov “Obnova...

Oct 9, 2019

BLACK STORK- výnimočné prostredie, možnosti a služby

Ak hľadáte výnimočné prostredie s výhľadmi na tatranské štíty,  možnosťou outdoorového športového vyžitia a teambuildingových aktivít, najlepšou...

Oct 8, 2019

Vianoce v Hoteli Alexander vás odbremenia od starostí

Vianoce sú sviatky pokoja a môže byť lepší pokoj, než namiesto nakupovania, zháňania, varenia, pečenia a upratovania, si užívať luxus...

Oct 4, 2019

Využitie slnečných kolektorov v priemysle má budúcnosť

Viete čo majú spoločného spracovanie železného šrotu v ŽP EKO QELET, Hliník nad Hronom na Slovensku, sieť hypermarketov Tesco v Maďarsku,...

Oct 3, 2019

Prezídium ZCHFP SR vyzýva politikov na zodpovednosť

    Súčasná nepriaznivá podnikateľská situácia na Slovensku, sprevádzaná rastom cien energií, dopadmi zvyšovania minimálnej mzdy a sociálnych...

Oct 1, 2019

V hale Vincentka sa bude ochutnávať, vzdelávať i relaxovať

V najväčších moravských kúpeľoch v Luhačoviciach prejde ročne tamojším areálom približne milión ľudí. Popri korzovaniu si najčastejšie ochutnávajú...

Sep 25, 2019

14. ročník konferencie CHÉMIA 2019 v Liptovskom Jáne

V dňoch 25. až 27.septembra sa tradične koná v hoteli SOREA MÁJ v nádhernom prostredí Jánskej doliny konferencia CHÉMIA 2019. Jej organizátormi sú...

Sep 24, 2019

HORNOŠARIŠSKÝ VÍNNY FESTIVAL otvorí v sobotu 5.októbra brány

V sobotu 5.októbra 2019 sa bude konať v Bardejovských kúpeľoch v Kúpeľnej kolonáde 5.ročník HORNOŠARIŠSKÉHO VÍNNEHO FESTIVALU. Jeho súčasťou sú...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  17913 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Architektura

Energeticky úsporné okná z Makrowinu si získali Ameriku kvalitou

Expanzia spoločnosti Makrowin, s.r.o., Detva, na stavebnom trhu v USA pokračuje. Jej riaditeľ Dušan Majer sa vrátil z dlhšej cesty ,,za veľkú...

Školky

Kdy je zápis do školky?

V každé typu mateřské školky a v každém městě se jedná o individuální záležitost. Zpravidla však zápis do školky probíhají mezi březnem a dubnem,...

Ubytování

Navštívte v lete podpoliansky región a ubytujte sa na zámku

Rodiny s deťmi, ale aj milovníci turistiky a kultúry môžu v lete objaviť nový rozmer letnej dovolenky. Mnoho atrakcií ponúka podpoliansky región,...

Zdraví a Krása

Vyskúšajte si na bicykli Napoleona a kyslíkovú cestu

V okolí Bardejovských Kúpeľov dokončili druhú etapu liečivých singletrackov – čo je v podstate ďalšia nová turistická trať pre cyklistov a peších....

Gastronomie

Pobyt v Lázních Luhačovice přes Velikonoce patří k nejžádanějším

Svátky jara bez shonu, příprav a stresu si můžete dopřát i letos. Velikonoční pobyty v  ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hotelu v Lázních...

Stavba a rekonstrukce

Schüco na BAU 2019 predstavilo inteligentné opláštenie budov

Medzi smart riešenia prichádza internet fasád (IoF) BIELEFELD / MNÍCHOV február 2019 – Pojem Internet vecí (Internet of Things, IoT) je všeobecne...

Ubytování

Dopřejte si závěr roku v českých a slovenských lázních, nebo na horách

Příjemně, vesele a navíc zdravě strávit závěr roku - tak to se nepodaří člověku jen tak snadno. Obvykle oslavy konce roku končí bolením hlavy,...

Kultura

Bardejovské kúpele sa pripravujú na 65. Medzinárodné hudobné leto

Najprestížnejším kultúrnym podujatím, ktoré sa každoročne koná v Bardejovských kúpeľoch je Medzinárodné hudobné leto (MHL). Tento rok poteší...