Poslední Web Články
Apr 12, 2021

Objavte Busov, Stebnícku Maguru, Kráľovú studňu, Cigeľku

Nielen notoricky známe Vysoké a Nízke Tatry, či Veľká a  Malá Fatra, ale aj menšie pohoria na severovýchode Slovenska sa pýšia zachovanou prírodou,...

Apr 8, 2021

Popredný výrobca okien Makrowin pomáha aj v druhej vlne pandémie

Tak ako v prvej vlne pandémie koronavírusu, aj počas druhej vlny pomáha zdravotníkom slovenský výrobca drevohliníkových a drevených okien –...

Apr 7, 2021

Teplá voda v bazéne zadarmo, koronavírus doma nechytíte

Exteriérová kúpacia sezóna sa pre bazény s ohrevom vody pomocou slnečných kolektorov tradične začína v apríli a trvá do októbra. Majitelia tak majú...

Apr 6, 2021

Vincentka má ,,říz“

Pivári to poznajú - dobré pivo má mať ,,říz“. Do slovenčiny sa to prekladá ako ,,rezkosť“, ale to už nie je tak výstižné. Správny ,,říz“ dodáva...

Mar 31, 2021

S Vincentkou zvládnete aj peľové alergie

Jar je tu a s ňou prichádzajú aj pele kvitnúcich kríkov, stromov a kvetov, ktoré spôsobujú alergické reakcie. Našťastie na všetky druhy alergií...

Mar 25, 2021

Menej známe pohoria v okolí Svidníka čakajú na objavenie

Počas zákazov vychádzania a obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou sa presunulo ťažisko turistiky do jednodenných vychádzok do okolia...

Mar 24, 2021

Využite poukážky od SIEA na slnečné kolektory od THERMO|SOLARU

Jar je tradične najlepším časom na inštaláciu slnečných kolektorov. Tohtoročná jar je ešte výnimočnejšia v tom, že sa kumulovalo niekoľko faktorov,...

Mar 18, 2021

Inhalátory pomáhajú pri liečbe respiračných ochorení

Vincentka, a.s. začala vo svojom eshope predávať, okrem celého radu výrobkov na báze minerálnej vody Vincentky a jej solí, aj inhalátory. V...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  20686 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Zdraví a Krása

Kúpele Rajecké Teplice ponúkajú do konca marca zimné zľavy až do 25%

Do konca marca 2015 môžu záujemcovia využiť zimné zľavy vo výške až 25 %, ktoré ponúkajú  Slovenské liečebné kúpele (SLK) Rajecké Teplice, a.s....

*Ostatní

Doprajte deťom zdravšiu alternatívu mikulášskeho balíčka

Originálny darček na Mikuláša v podobe mrazom sušeného ovocia značky BRIX               Blíži sa deťmi najobľúbenejší sviatok v roku – Mikuláš a...

Stavebnictví

Plochý horizontální sluneční kolektor TS530/M boduje

Novinka z produkce největšího slovenského výrobce slunečních kolektorů firmy THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., kterou je horizontální plochý termický...

Kultura

Región „Šariš“- Bardejov neustále pracuje na rozvoji cestovného ruchu

Turistické atrakcie v okolí Bardejova pribúdajú, región je čoraz zaujímavejší   Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa stáva v poslednom...

Kultura

OOCR "ŠARIŠ" - Bardejov opäť zaznamenala rast návštevnosti regiónu

V Bardejove a Bardejovských kúpeľoch vlani prekročili 300 000 prenocovaní   Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov...

*Ostatní

Modernizujte vybavení obchodů

Pořiďte si moderní vybavení obchodu, které se skládá nejen z chladicích pomocníků, ale i ze širokého sortimentu regálových systémů, které sednou na...

Kosmetické problémy

Odstranění tetování

Také se řadíte mezi ty jedince, kteří se kdysi pobláznili do tetování? Nyní však máte vytetované jméno, které už neplatí, nebo se z krásného...

Ubytování

Bardejovské kúpele majú na Veľkú noc hlavné kapacity vypredané

Plne obsadené hlavné kapacity majú počas Veľkej noci Bardejovské kúpele. Na špecializovaný veľkonočný pobyt pre samoplatcov je prihlásených 365...