Poslední Web Články
Sep 17, 2021

Bardejovské Kúpele, a.s. sú pre klientov poisťovní i samoplatcov otvor

BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. sú pre svojich klientov naďalej otvorené aj potom, čo hygienici zaradili okres Bardejov do bordovej farby. Pre novo...

Sep 16, 2021

Na posilnenie činnosti slizničnej imunity slúži Vincentka

Imunita je odolnosť voči chorobám, hlavne infekčným. Imunitný systém má niekoľko tisíc zložiek a najrozsiahlejší z nich funguje práve v...

Sep 6, 2021

Zamestnanci a priaznivci naspievali videoklip k pocte Vincentke

Minerálna voda Vincentka má novú pesničku a k nej videoklip, ktoré oslavujú jedinečnosť tejto svetoznámej minerálky. V závere augusta ju akciová...

Aug 30, 2021

Zabavte sa v nedeľu s dychovkou a pivom v Bardejovských Kúpeľoch

Nedeľa 5.septembra bude sviatkom dobrej dychovky a dobrého piva. V Bardejovských Kúpeľoch, v areáli pri kúpeľnej kolonáde, čaká návštevníkov...

Aug 24, 2021

Vyfoťte sa pod katovou sekerou, na tanku, či s cisárovnou Sisi

Severovýchod Slovenska je plný historických a prírodných pamiatok, ktoré si turisti radi fotografujú a miesta kde sa radi fotografujú. Paradoxne to...

Aug 18, 2021

Jesenné alergie nastupujú už v závere leta

Hlavný nápor na organizmus peľových alergikov je na jar, ale mnohých neobíde ani jesenná vlna. Kým jarnú mávajú na svedomí breza, jelša, vŕba,...

Aug 16, 2021

Ako správne umiestniť slnečné kolektory

Správne umiestnenie slnečných kolektorov závisí od miesta ich použitia a spôsobu ich inštalácie.  Ideálne umiestnenie slnečných kolektorov je na...

Aug 16, 2021

Urobte si fotografiu s cisárovnou Sisi

Bardejovské Kúpele usporiadajú vo svojom areáli v nedeľu 22.augusta 2021 tradičný ALŽBETÍNSKY DEŇ. Tohtoročnou novinkou je inštalovaná výstava...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  21440 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Kultura

Na rozhľadni Kamenná Hora Bardejov pribudli náučné tabule a ohnisko

Rodičia s deťmi si od začiatku tohto roka užívajú ďalšiu atrakciu regiónu Bardejova a okolia. Cieľom ich výletov sa stala obnovená rozhľadňa...

Stavebnictví

Poradenstvo a doplnkové služby od Energie2 šetria zákazníkom peniaze

Energie2, a. s., je slovenská spoločnosť zabezpečujúca spoľahlivé dodávky zemného plynu a elektrickej energie. Spoločnosť je na slovenskom trhu s...

Hobby

Listopadové tvoření

Ačkoliv počasí tomu nenasvědčuje, tak již za nedlouho začne advent. Zima se zatím o slovo nehlásí a díky tomu máte více času na podzimní práce na...

Státní správa

Novorodenci i biatlonisti si uvoľňujú nosy sprejmi s Vincentkou

Vincentka - prírodná liečivá minerálna voda vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice, je mimoriadne obľúbená medzi alergikmi, ktorým prináša úľavu pri...

Kultura

OOCR "ŠARIŠ" - Bardejov opäť zaznamenala rast návštevnosti regiónu

V Bardejove a Bardejovských kúpeľoch vlani prekročili 300 000 prenocovaní   Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov...

Šťávy

Zdravá zelná šťáva - recept

Zelná šťáva je z hlediska dietetického, léčebného a prevenčního doposud nedoceněným...

Léky

Na uvolnění dýchání při alergické rýmě zkuste Vincentku

Jaro je tady a alergie s ním   Jen co jsme se zbavili chřipek, angín a jim podobných onemocněním, či dusivého zimního smogu, již na značnou část...

Zdraví a Krása

O svetoznámu Vincentku sa starajú na povrchu i v podzemí

Na území Luhačovíc je viacero minerálnych prameňov. Niektoré zanikajú a niektoré nové boli navŕtané v posledných rokoch. Na priame kúpeľné účely...