Poslední Web Články
Jan 12, 2021

Slnečné kolektory z THERMO|SOLARU pomôžu dosiahnuť energetický štandar

Od začiatku tohto roka musia byť všetky nové budovy postavené v energetickom štandarde A0, čiže ako takzvané budovy s takmer nulovou spotrebou...

Jan 11, 2021

Naučte s Vincentkou svoje deti správne kloktať

Kloktanie je stará osvedčená metóda ako sa vysporiadať s bolesťou v krku. Treba ho použiť okamžite už pri nastupujúcich bolestiach hrdla a priniesť...

Dec 22, 2020

Silvestrovský pobyt v Bardejovských Kúpeľoch zrušili

Špeciálny Silvestrovský pobyt, ktorý záver roka plánovali pre svojich klientov BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s., bol zrušený. Ekonomicko-obchodná...

Dec 17, 2020

Prírodný prostriedok na opicu

Záver roka je príležitosťou na oslavy a nadmernú konzumáciu alkoholu a mastných jedál. Následným javom takejto neprimeranej konzumácie je...

Dec 17, 2020

Prírodný prostriedok na opicu

Záver roka je príležitosťou na oslavy a nadmernú konzumáciu alkoholu a mastných jedál. Následným javom takejto neprimeranej konzumácie je...

Dec 16, 2020

Ťažké časy zasiahli aj turizmus na severovýchode Slovenska

Rok 2020 bol pre turistický ruch na severovýchode Slovenska a Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) ,,Šariš“-Bardejov najťažším v jeho...

Dec 15, 2020

Najpredávanejší slnečný kolektor TS300 verzus vákuový TS400

Najpredávanejším slnečným kolektorom v SR je s veľkým náskokom plochý slnečný kolektor TS300, neustále zdokonaľovaný a bez prestávky vyrábaný cca...

Dec 4, 2020

Tri výnimky užívania Vincentky

Vincentka sa niekedy nazýva aj všeliekom. K tomuto titulu ju oprávňuje neuveriteľne široký okruh použitia na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  20306 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Ekologie

Zatvorenie škôl prerušilo aktivity Ekoroku, deti sa však nevzdávajú

Deti z piatich prievidzských základných a dvoch základných škôl s materskou školou, sa po svojom návrate do škôl začiatkom júna, budú okrem...

Ubytování

VÝNIMOČNÉ DIMENZIE TATRANSKÉHO GOLFU

BLACK STORK REZORT: „NAŠÍM CIEĽOM JE VYTVORENIE TAKÝCH PODMIENOK, ABY GOLF MOHOL HRAŤ KAŽDÝ, KTO SI TENTO OLYMPIJSKÝ ŠPORT VYBERIE.“ Na tlačovej...

Wellness a Sport

V Bardejovských Kúpeľoch si na svoje prídu bežkári, cykloturisti i rod

  S prispením Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov bola v týchto dňoch v Bardejovských Kúpeľoch dokončená obnova...

Bydlení

Letné vydanie magazínu TRENDY BÝVANIE prináša nové inšpirácie

Kontakt s prírodou precítite aj prostredníctvom aktuálneho vydania magazínu TRENDY BÝVANIE, ktorého nosnou témou je bývanie na vidieku a v harmónii...

Bydlení

Predĺžte si kúpaciu sezónu slnečnými kolektormi z THERMO|SOLARU

Prečo vždy v lete niekoľkonásobne stúpa záujem o slnečné kolektory? Lebo páliace slnko na seba upozorňuje ako bezplatný zdroj energie a ľudia sa...

Hobby

Podzim na Štrbském Plese okouzlí výhledy a pohodou

Navštivte Hotel Solisko na Štrbském Plese, je ideální pro rodiny   Podzim je jedním z nejkrásnějších období na túry po Vysokých Tatrách....

Kultura

Festival Janáček a Luhačovice se uskuteční od 13. do 17. 7. 2015

Luhačovice jsou úzce spjaty se světově známým hudebním skladatelem Leošem Janáčkem a jeho opakovanými pobyty ve zdejších lázních, které...

Zdraví a Krása

O luxusný Hotel Alexander majú záujem domáci

Vlajková loď Bardejovských kúpeľov, a.s. - luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander, počas štyroch rokov od svojho otvorenia potvrdil...