Poslední Web Články
Jun 30, 2020

Okrúhle dve stovky rokov histórie fľaškovania Vincentky

Donedávna tak módne plastové obaly na nápoje sa ukazujú ako jeden z najväčších zdrojov znečistenia riek a morí. Pritom existuje ďaleko...

Jun 25, 2020

Vyššia kvalita služieb, biomasáže, bambusové masáže i pivný kúpeľ

V utorok 23.júla 2020 v Bardejovských kúpeľoch, a.s., v Balneo prevádzke slávnostne otvorili renovované pracovisko PROMINENT, ktoré bude poskytovať...

Jun 23, 2020

Voda, hory, história a kultúra sú silným stránkami Bardejova a okolia

Severovýchod Slovenska ponúka široké možnosti výletov pre rodiny s deťmi na individuálnu turistiku. Mesto pamiatok UNESCO - Bardejov, Bardejovské...

Jun 19, 2020

Chemický priemysel mal za 1.štvrťrok pokles tržieb o 6,5%

Chemický a farmaceutický priemysel na Slovensku si aj v kríze viedol celkom dobre, keď vyrábal a prispieval k tvorbe HDP, zatiaľ čo napríklad...

Jun 18, 2020

Bardejovské kúpele lákajú zľavami až 30%

Zľavy vo výške viac ako 30% poskytujú do konca júna samoplatcom Bardejovské kúpele, a.s. vo všetkých svojich zariadeniach, okrem luxusného...

Jun 18, 2020

THERMO|SOLAR je pripravený zásobami na reštart po koronakríze

Záujemcovia o poukážky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z projektu Zelená domácnostiam II, sa môžu od...

Jun 16, 2020

Zmeny výrob chemických firiem v súvislosti s pandémiou COVID-19

Chemický a farmaceutický priemysel v SR rýchlo zareagoval na vývoj situácie okolo koronavírusu a zapojil sa do boja proti nemu. Týka sa to...

Jun 12, 2020

Najobľúbenejšie atrakcie v centre Bardejova

Pamiatky historického jadra Bardejova  zapísané v roku 2000 do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO sú natoľko významné, že kvôli nim ročne tisíce...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  19187 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Hotely

Lázně Luhačovice opět připravily LUHAČOVICE V TANCI

V letošním roce se Luhačovice opět octnou ve víru tance. Akciová společnost Lázně Luhačovice v pondělí 25. dubna naváže na loňský úspěch prvního...

Hobby

Deti z detských domovov súťažili na Športových majstrovstvách s Nestlé

Na atletickom štadióne mesta Dubnica nad Váhom sa v piatok 19. júna 2015 uskutočnil 25. ročník športových hier detí z detských domovov – Športové...

Zdravotnická zařízení

Růst v Lázních Luhačovice i Léčebných lázních Jáchymov pokračuje

Lázně Luhačovice, a. s., a Léčebné lázně Jáchymov, a. s., které spolu tvoří největší lázeňskou skupinu v České republice Spa & Wellness Nature...

Ubytování

Užite si Veľkú noc bez zhonu v oáze zdravia a oddychu

Veľkonočné hodovanie, kúpeľné procedúry, wellness, saunovanie, relax, oddych, prechádzky a jarná príroda k tomu, čakajú na návštevníkov...

Hotely

Využite čarovnú jeseň na prechádzky prírodou a relax Wellnessujte a od

Po dlhých teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási jeseň. Čas, keď začne opadávať prvé ohnivé lístie a vetvičky stromov pospájajú pavučinové nite...

Kultura

Mesto UNESCO Bardejov, Bardejovské kúpele a hrad Zborov lákajú turisto

Popri historických pamiatkach mesta Bardejov a Bardejovských kúpeľoch sa čoraz častejším cieľom návštevníkov severovýchodného Slovenska stáva...

Hobby

Tradiční sushi v noblesní Francouzské restauraci

Již pátým rokem je na každý únorový víkend ve Francouzské restauraci ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hotelu v Luhačovicích připraven...

Úspora energie

Kondenzační plynové kotle

Máte v plánu měnit starý kotel za nový? Je Vaším přáním úspornější a ekologičtější způsob vytápění domácnosti? Mezi velmi oblíbené energeticky...