Poslední Web Články
Aug 13, 2019

Vzdajte hold cisárovnej Sisi a urobte si s ňou foto

Príďte sa v nedeľu 18.augusta 2019 pozrieť do Bardejovských kúpeľov na cisárovnú Alžbetu, zvanú Sisi a jej manžela Františka Jozefa (Franz Jozefa)...

Aug 12, 2019

Máte bazén a nemáte slnečné kolektory? Chyba!

V klimatických podmienkach Slovenska je prevádzkovanie veľkých rodinných bazénov tak trochu prepychom. Predovšetkým tých, ktoré nemajú vyhrievanie...

Aug 8, 2019

Príďte sa zabaviť na Bardejovský jarmok, vystúpia Lucie Bílá, Hex, Kal

Ťahákmi tohtoročného Bardejovského jarmoku od štvrtka 22. augusta do nedele 25. augusta 2019 budú kultúrne podujatia. Vo štvrtok vystúpia...

Aug 7, 2019

Vincentka má odpoveď na každý zo 6 pádov

Kedysi sa o niekom,alebo niečomvýnimočnom a kvalitnom hovorilo,že sa jeho meno skloňuje vovšetkých pádoch. Skúsme teda vyskloňovať Vincentku a...

Aug 5, 2019

Darček od SIEA - 4 ďalšie kolá na poukážky v rámci programu Zelená dom

Chcete mať ešte tento rok teplú vodu zadarmo? Tak neváhajte a využite extra kolo na získanie poukážok na slnečné kolektory v rámci Národného...

Jul 16, 2019

Mesto UNESCO Bardejov, Bardejovské kúpele a hrad Zborov lákajú turisto

Popri historických pamiatkach mesta Bardejov a Bardejovských kúpeľoch sa čoraz častejším cieľom návštevníkov severovýchodného Slovenska stáva...

Jul 12, 2019

VÝNIMOČNÉ DIMENZIE TATRANSKÉHO GOLFU

BLACK STORK REZORT: „NAŠÍM CIEĽOM JE VYTVORENIE TAKÝCH PODMIENOK, ABY GOLF MOHOL HRAŤ KAŽDÝ, KTO SI TENTO OLYMPIJSKÝ ŠPORT VYBERIE.“ Na tlačovej...

Jul 12, 2019

VÝNIMOČNÉ DIMENZIE TATRANSKÉHO GOLFU

BLACK STORK REZORT: „NAŠÍM CIEĽOM JE VYTVORENIE TAKÝCH PODMIENOK, ABY GOLF MOHOL HRAŤ KAŽDÝ, KTO SI TENTO OLYMPIJSKÝ ŠPORT VYBERIE.“ Na tlačovej...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  17633 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Ubytování

Strávte Vianoce alebo Silvestra na Zámku Vígľaš, zabavíte sa s celou r

Pokiaľ chcete stráviť záver roka netradične a okrem zábavy si dopriať aj wellnes a kulinárske špeciality, tak si zvoľte pobyt na ozajstnom zámku. V...

Ekologie

11 dôvodov prečo by ste si mali vybrať slnečné kolektory od THERMO|SO

V doterajších troch kolách projektu Zelená domácnostiam, ktoré vyhlasuje SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) si zákazníci mohli...

Kultura

Lázně Luhačovice pěstují tradice česko-slovenské vzájemnosti

Slovenští novináři popáté na Dnech slovenské kultury v Luhačovicích   Už popáté za sebou se konaly v Lázních Luhačovice, a. s., Dny slovenské...

Stavebnictví

Slnečné kolektory z THERMO|SOLARU môžu byť aj atypické a na balkónoch

Naozajstní profesionáli nájdu individuálne riešenie pre slnečné kolektory   Nie je umenie nainštalovať sériovo vyrábané zariadenia na využívanie...

Kultura

Dny slovenské kultury v Luhačovicích, letos s Lasicem a Hubem

O tradici česko-slovenské vzájemnosti v Luhačovicích natočil Trančík film   Akciová společnost Lázně Luhačovice připravila v týdnu od 6. do 9....

Seznámení

Seznámení - online seznamka

Věříme, že již žijeme ve  světě bez hranic . Svět ve kterém má každý člověk právo na lásku, cestování a přátelství v kterékoli zemi se mu zlíbí....

Hobby

Do augusta zrevitalizujú detské ihrisko pri Topli v Bardejove

Revitalizácia bardejovského nábrežia rieky Tople pokračuje   Rodičia s deťmi v Bardejove dostanú ďalší darček. Oblastná organizácia cestovného...

Stavebnictví

Chystáte sa zatepľovať? Najprv vymeňte strechu!

Slovensko čaká veľká vlna zatepľovania a boom inštalácií zariadení na výrobu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Pomôžu pritom peniaze z...