Poslední Web Články
May 15, 2022

Novinka – Vincentka v plechovke v predaji od mája 2022

Výrobca svetoznámej minerálnej vody-akciová spoločnosť Vincentka, prichádza v máji na trh s novinkou-Vincentkou v plechovom obale. Strieborný plech...

May 12, 2022

V lete by mohli byť kúpele plné

Bardejovské Kúpele, a.s. už začiatkom mája 2022 prekročili 60% obsadenosť svojich kapacít a záujem verejnosti o kúpeľnú liečbu stále rastie....

May 11, 2022

THERMO|SOLAR vystavoval na veľtrhu v Rakúsku

Po ročnej prestávke sa tento rok v apríli, v rakúskom meste Wels, opäť konal popredný veľtrh obnoviteľných zdrojov energie. Veľký záujem bol o...

May 8, 2022

Kultúrne podujatia na severovýchode Slovenska znovu ožívajú

Po dvojročnej a miestami až trojročnej pauze znovu ožívajú kultúrne podujatia na severovýchode Slovenska. Región okresov Bardejov a Svidník je...

May 4, 2022

Kto sa zaslúžil o svetovú slávu Vincentky?

O svetovú známosť sa zaslúžila minerálna voda Vincentka prameniaca v Kúpeľoch (Lázních) Luhačovice samotná, predovšetkým svojimi účinkami a...

May 4, 2022

Zelení energetici sa ohradili proti zmenám v programe Zelená domácnost

Zelená domácnostiam patrila doteraz medzi najúspešnejšie slovenské programy podpory rozvoja obnoviteľných zdrojov energie. Dlhé roky bol prakticky...

May 1, 2022

THERMO|SOLAR je pripravený dodávať slnečné kolektory

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spúšťa už tretie pokračovanie projektu Zelená domácnostiam. Žiadosti o poukážky na inštaláciu...

May 1, 2022

Severovýchod Slovenska volá na bicykle

Cykloturisti otvorili v sobotu 23.apríla 2022 tohtoročnú sezónu v Bardejove. K dispozícii majú spolu dve trasy spájajúce viacero stredísk. Dlhšia...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  22839 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Zdraví a Krása

Posledné voľné miesta na Silvestra v Bardejovských kúpeľoch čakajú...

Tento rok bol v Bardejovských kúpeľoch otvorený štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander, čím sa kapacity na Silvestrovský Galavečer značne...

Bydlení

Zelení energetici sa ohradili proti zmenám v programe Zelená domácnost

Zelená domácnostiam patrila doteraz medzi najúspešnejšie slovenské programy podpory rozvoja obnoviteľných zdrojov energie. Dlhé roky bol prakticky...

Stavba a rekonstrukce

Tržby výrobcu úsporných okien a dverí Makrowin sa vlani zvýšili o 12 %

Makrowin posilňuje pozície na domácom trhu   Medziročný nárast tržieb o 12 % zaznamenal v roku 2015 popredný slovenský výrobca energeticky...

Stavebnictví

Dotazník Makrowinu ukázal spokojných zákazníkov

Popredný slovenský výrobca drevených a drevohliníkových okien - firma Makrowin Detva pravidelne získava spätnú väzbu od svojich zákazníkov. Je to...

Financování bydlení

Jaké vybrat tepelné čerpadlo?

Chtěli byste ušetřit za vytápění, zvolit efektivnější, a zároveň ekologickou verzi, a opustit dosavadní drahý způsob vytápění? Jasnou volbou jsou...

Stavebnictví

TEPORE dodáva ekologické izolácie, ktoré dýchajú

Drevovláknité izolácie STEICO poskytujú zdravé bývanie v zimnom aj letnom období   Firma TEPORE, s.r.o., je priamym obchodným a technickým...

Doplňky stravy

Světoznámá Vincentka v průběhu dějin dobyla Vídeň i Čínu

Když 29. listopadu 1780 zemřela ve Vídni císařovna (a česká královna) Marie Terezie, znalo již hlavní město Rakouska minerální vodu z Luhačovic....

Ubytování

Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch je opäť otvorená

Jedna z  najdlhších lávok na Slovensku - Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch, je od štvrtka 19. apríla 2018 opäť prístupná verejnosti. Lávka...