Poslední Web Články
Sep 25, 2020

Pozrite si od stredovekých bášt v Bardejove až po tanky v Údolí smrti

Niet na Slovensku lokality, ktorá by bola tak postihnutá vojnovou históriou ako severovýchod Slovenska. Blízkosť karpatských priesmykov a hraníc...

Sep 24, 2020

Ochutnajte čokoládu s Vincentkou

Čokoláda s minerálmi solí Vincentka je novým produktom, ktorý nedávno obohatil trh špeciálnych pochúťok. Výrobcom je čokoládovňa LANA v Třebíči....

Sep 24, 2020

O týždeň sa končí súťaž THERMO|SOLARUo atraktívne ceny

Ešte máte týždeň nato, aby ste sa zúčastnili súťaže o najzaujímavejšiu fotografiu akýchkoľvek slnečných kolektorov s komentárom na...

Sep 17, 2020

Dotazník Makrowinu ukázal spokojných zákazníkov

Popredný slovenský výrobca drevených a drevohliníkových okien - firma Makrowin Detva pravidelne získava spätnú väzbu od svojich zákazníkov. Je to...

Sep 16, 2020

Pripravte sa na jesenné a zimné choroby

Blíži sa jeseň a čas tradičných ochorení dýchacích ciest. K riziku chrípky, angíny, či zápalu priedušiek sa tohto roku pridala už druhá vlna...

Sep 9, 2020

Prechádzky v prírode, hríby, wellness i kultúrne pamiatky pohladia tel

Existujúce liečivé singletracky v okolí Bardejovských Kúpeľov (Napoleon, Čerešenka, Rodinný) doplní onedlho nový zjazdový singletrack s celkovou...

Sep 7, 2020

Najvyšší čas požiadať o poukážky na slnečné kolektory do zásobníka

Kto chce mať teplú vodu zohriatu vlastnými slnečnými kolektormi ešte v tomto roku, má najvyšší čas podať si žiadosť o poukážku od Slovenskej...

Sep 3, 2020

Prečo je soľ z Vincentky taká užitočná

Chlorid sodný (NaCl, kuchynská soľ) je prírodná anorganická zlúčenina, ktorá sa používa v liečivých  a kozmetických výrobkoch. Zároveň je významnou...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  19678 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Lázně

Je Vincentka mořskou vodou, nebo není?

Tak je Vincentka mořskou vodou, nebo není? Mladá farmaceutka v Praze v lékárně vedle Václaváku tvrdila, že není. Na internetu se zase píše, že je....

*Ostatní

Skladové regály na míru

Máte obchod a plánujete změnu v jeho designu? Můžete vymalovat, obměnit vámi nabízený sortiment, změnit prostory přestěhováním… Napadlo vás změnit...

Zdraví a Krása

Vincentka pomáha v boji proti plaku, zubnému kameňu, zubnému kazu a p

Bolesti zubov sú jedným z najhorších druhov bolesti. Zvyčajne sprevádzajú niektoré z ochorení, ktoré má na  svedomí nedostatočná starostlivosť o...

Stavebnictví

V Luhačovicích otevřeli rekonstruovaný garni hotel Riviera***

V Lázních Luhačovice spustili rozsáhlé rekonstrukce, hotel Palace bude komfortnější Lázně Luhačovice, a. s., i letos pokračují v rekonstrukci...

Hotely

Zámok Vígľaš si pri príležitosti 3. výročia pripravil bohatý program

Zámocký hotel The Grand Vígľaš oslávi narodeniny vo veľkom štýle   Od rekonštrukcie a otvorenia Zámku Vígľaš ako kongresového hotela a...

Bydlení

Proti přehřátí pomůže stínění síťovinou TERMOSCREEN a žaluziemi

Zdánlivě neřešitelný problém - přehřívání bytů v bytových domech, je přece jen možné vyřešit i bez klimatizace. Hned dvě řešení nabízí největší...

Kultura

V nedeľu sa koná 6.ročník prehliadky dychových hudieb a pivný festival

Začiatok septembra bude v Bardejovských kúpeľoch tradične patriť dychovke a pivu. V nedeľu 2.septembra sa v areáli pred Kúpeľnou kolonádu bude od...

Stavebnictví

Zmeny vo vedení THERMO|SOLARU

Vo vedení najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov -THERMO|SOLARU Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom, sa uskutočnili personálne zmeny. Na...