Poslední Web Články
Mar 18, 2020

THERMO|SOLAR radí pri ohreve teplej vody v rodinných domoch

O zariadeniach na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) je stále málo informácií, predovšetkým  medzi laickou verejnosťou. Pritom...

Mar 17, 2020

Cashback portály jako možnost ušetřit při každém nákupu

Nakupování se slevou je pro mnoho z nás příjemnou záležitostí. Zvlášť když se kvůli tomu nemusíme předhánět u stojanů s oblečením, regálů s...

Mar 11, 2020

S jarou prichádzajú alergie

Symbolmi jari sú rozkvitnuté bahniatka a kvietky. Na rozdiel od rosničiek a moderátoriek rôznych programov, ktoré sa rozplývajú nad ich krásou,...

Mar 5, 2020

Slnečné kolektory sú ekologické počas výroby, prevádzky aj likvidácie

Prestížne environmentálne ocenenie Zelený Merkúr 2020 získal najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLARŽiar, a.s. Spoločnosť sa...

Mar 3, 2020

Rok 2019 - Pozitívny extrém

Za rok 2019 dosiahla akciová spoločnosť Bardejovské kúpele tržby vo výške 15, 804 mil. EUR, čo predstavovalo nárast o 14,62% oproti roku 2018, kedy...

Mar 2, 2020

Svetoznáma Vincentka sa už 200 rokov plní do fliaš

V tomto roku oslavuje minerálna voda Vincentka vyvierajúca v Luhačoviciach ďalšie z významných výročí. Uplynie práve 200 rokov od okamihu, keď sa...

Feb 21, 2020

Už iba budovy s takmer nulovou spotrebou energie

Podľa smernice Európskeho parlamentu a Rady 2010/31/EC o energetickej hospodárnosti budov budú musieť mať všetky nové budovy v EÚ po 31. decembri...

Feb 20, 2020

O luxusný Hotel Alexander majú záujem domáci

Vlajková loď Bardejovských kúpeľov, a.s. - luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander, počas štyroch rokov od svojho otvorenia potvrdil...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  18747 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Stavebnictví

Rodinný dom s oknami Makrowin patrí medzi najtesnejšie domy v USA

Makrowin dodal okná na ďalšiu výnimočnú stavbu v USA   Popredný slovenský výrobca drevených a drevohliníkových okien Makrowin, s. r. o., Detva,...

Ubytování

Praha je naďalej jednou z najobľúbenejších destinácií pre Slovákov

Praha bola vždy obľúbeným a najnavštevovanejším zahraničným mestom pre Slovákov. Je to veľkomesto s nepreberným množstvom turistických lákadiel a...

Vzdělávání a Školství

Ekologické diela a skrášľovanie školských areálov úspešne pokračujú

Deň Zeme oslávili prievidzské deti tradičným galaprogramom EKOROKU S NESTLÉ na Námestí Slobody za účasti zástupcov mesta a firmy Nestlé Slovensko...

Stavebnictví

Makrowin už dvojsklá nepoužíva, na úrovni doby je trojsklo!

Tepelno-technickú kvalitu okna ovplyvňujú jeho súčasti   Okná sa skladajú z rámu, skla a kovania. Každá z týchto súčastí má svoje...

Stavebnictví

Prečo nie je možné postaviť kvalitný drevodom za 29 999 EUR?

Je možné postaviť kvalitný drevodom za 29 999 eur? Aj keď by tomu človek rád uveril, existuje mnoho argumentov, prečo to nie je reálne. Hlavným je...

Ekologie

THERMO|SOLARU v lete stúpajú objednávky

Slnečné  a horúce dni zvýšili záujem o kúpu slnečných kolektorov. Ľudia si počas leta viac uvedomujú výhody teplej vody zadarmo a navyše v lete...

Ubytování

Turistická destinácia RHNB láka na vodu, atrakcie a pamiatky

Horúce leto môžete príjemne stráviť pri vode v Regióne Horná Nitra-Bojnice (RHNB). Región ponúka termálne kúpaliská v Bojniciach a Chalmovej,...

Kultura

Jubilejné 20. slávnostné otvorenie kúpeľnej sezóny v Bardejovských kúp

Bardejovské kúpele sú čoraz atraktívnejšie   Bardejovské kúpele už po dvadsiaty raz za sebou slávnostne otvorili v piatok 2. júna 2017 hlavnú...