Poslední Web Články
Jan 17, 2020

THERMO|SOLAR vystavuje v Trenčíne a radí návštevníkom

Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., sa od štvrtka 23. januára do soboty 26.januára 2020, zúčastňuje na...

Jan 16, 2020

Na veľtrhu v Trenčíne sa dozviete všetko o drevodomoch

Špecializovaný veľtrh Drevodomy pasív, strechy a izolácie usporiada, od štvrtka 23. januára do soboty 26.januára 2020, vo svojom areáli Expo Center...

Jan 14, 2020

Severovýchod Slovenska v zime núka wellness, lyžovanie, kultúru, histó

Severovýchod  Slovenska je atraktívny pre cestovný ruch celoročne. Hlavná sezóna sa síce sústreďuje na leto, ale aj zima poskytuje dostatok...

Jan 13, 2020

Po sviatkoch prichádzajú choroby

Tlačová informácia                                                                     Luhačovice 13.januára 2020   Siahnite po overenej...

Jan 10, 2020

Bardejovské kúpele prekonali hranicu 30 000 pobytových návštevníkov

Uplynulý rok 2019 bol najúspešnejším v histórii Bardejovských kúpeľov, a.s. z hľadiska návštevnosti. Zaznamenali tu hneď niekoľko rekordov....

Jan 9, 2020

Vyberte si zo skvelej zimnej ponuky

Aj tento rok hotely spoločnosti SOREA  v náručí zimnej krajiny, otvárajú svoje brány k dokonalému oddychu. Vo Vysokých aj Nízkych Tatrách poskytujú...

Dec 20, 2019

Vincentka pomáha aj pri zápale priedušiek – bronchitíde

Zima je obdobím kedy najviac šarapatia ochorenia dýchacích ciest. Jedným z najzávažnejších a najčastejších respiračných ochorení je zápal...

Dec 19, 2019

OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov má za sebou úspešný rok, návštevnosť rastie

V stredu 18.decembra 2019 bol kontrolný deň investičnej akcie “Obnova turistickej infraštruktúry v regióne Šariš Bardejov a okolie – náučný chodník...

Kalendář Událostí
Zavřít akce a události
Zobrazit všechny události dne

Uzení ryb - udit můžeme jak sladkovodní, tak i mořské ryby, které jsou k uzení velmi vhodné. Uzení ryby vždy jen u ryby vykuchané, hlavu vyčištěnou od žaber, omytou ve vodě a před vložením do udírny okapanou. Udit můžeme celé kusy, ryby půlené i jednotlivé porce ryb. Uzení ryb je radost :-)

Rybí maso je lehce stravitelné, jemné a chutné. Nejchutnější je ryba čerstvá, upravená ihned po zabití. Nevýhodou rybího masa je, že podléhá rychle zkáze. proto zabitou rybu ihned vykucháme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve zpracujeme. Očištěnou rybu  kucháme tak, že ji rozřízneme břišní stěnu špičkou ostrého nože od řitního otvoru až k hlavě (nůž nesmí zasahovat hluboko do dutiny břišní, abychom nepoškodili vnitřnosti). když rybu otevřeme, vyjmeme vnitřnosti prsty, uvolníme je od stěn břicha a vytrhneme jícen. Ryby dobře vypláchneme, ale dlouho je nemáčíme.  

Velké šupiny z ryb odstraníme, malé šupiny nemusíme, neboď kůže se z uzené ryby před konzumací odstraníme. Větší ryby nasolíme den předem, aby se proležely, menší kusy stačí nechat proležet v soli dvě až čtyři hodiny. Sůl zatíráme rukou do kůže a dutiny břišní, na 1 kg ryb 30 - 40 g soli. Mořské ryby nesolíme v takové míře jako ryby sladkovodní.

Před zavěšením ryb na hole přebytečnou sůl oklepeme. Celé a půlené ryby zavěšujeme na železné háčky zaháknuté v žaberním otvoru nebo je navlékáme na silnější dráty provlečené stejným způsobem. Jednotlivé kusy ryb (porce) zavěšujeme za očko z motouzu. Ryby pak pomocí háčků či motouzu zavěšujeme na hole. Ryby celé, půlené i porce zavěšujeme vždy samostatně.

Ryby zavěšujeme tak, aby se jedna druhé nedotýkaly, aby kouřové médium působilo na celý povrch ryby. na háčky věšíme obvykle pouze malé ryby (větší by spadly). velké ryby můžeme pro bezpečnější uzení ovázat motouzem.

Při uzení budeme postupovat tak, že ryby okapané a zavěšené na holích dáme do předem vyhřáté udírny o teplotě 60°C. Vlastní proces uzení začíná od doby, kdy se začíná vytvářet kouřové médium. Ryby v udírně nejprve osušíme nad mírně ostrým jasným plamenem. Dřevo musí být suché, aby nevznikala pára, polena se kladou přet sebe. Tento proces trvá  60 až 90 minut. Aby byly ryby stejnoměrně vyuzené, musíme je v udírně občas přeložit. Po oschnutí  založíme  na ohniště bukové dřevo a olšové štěpiny. Jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami. Šoupátko do komína a dveře udírny dobře uzavřeme, tak se vytvoří množství kouře, který ryby doudí. Tím ryby dostávají krásnou zlatohnědou barvu.

Celý proces uzení trvá tři až 5 hodin, vždy však podle druhu ryby a teploty v udírně, která by měla být 120 až 140°C. Zda je ryba uzená, vyzkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí. Špejle musí být po vpichu suchá, pak je ryba douzená. V opačném případě musíme rybu ještě doudit. během uzení musíme sledovat topeniště, aby oheň nebyl příliš silný a ryby se nespálil. Také výkyvy v topení  narušují dobu uzení, ale i kvlitu výrobku. Ryby po vyuzení necháme na holích nebo drátech vychladnout.

 

Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/420-Uzeni-ryb.html

 |  Host  | Uzení Uzení  | Mar 7, 2013  |  18421 Zhlédnutí

Komentáře

Můžete zanechat komentář pro autora zde

captchaProsím, opište znaky, které vidíte na obrázku.
Klikněte na obrázek - jestliže je pro vás nečitelný.

Příbuzné články
Náhodné Web Články

Stavebnictví

Vodu pre škôlky v Kyjeve ohrievajú slnečné kolektory zo Žiaru nad Hron

Ploché slnečné kolektory z produkcie najväčšieho európskeho nezávislého výrobcu slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o, sa úspešne...

Nadace a Charita

Terapeutické centrum Modré dveře otevírá cestu k lepšímu životu

Terapeutické centrum Modré dveře prošlo v roce 2016 výraznými změnami. Kromě změny právní formy, rozšířilo své působení do hlavního města Prahy. S...

Stavba a rekonstrukce

Zelená úsporám 2015 už tento pátek!

Krásné a teplé počasí venku Vám již umožnilo ukončit topnou sezónu. Neusínejte však na vavřínech. Právě teď je totiž nejvhodnější čas zapřemýšlet...

Stavebnictví

Krásnu a stálofarebnú strechu zaručí TONDACH

Čaká nás rok zatepľovania, rekonštrukcií a výmeny strešných krytín   Uvažujete nad rekonštrukciou strechy, alebo nad tým akú krytinu dáte na svoj...

Stavebnictví

THERMO|SOLAR vystavuje v Trenčíne a radí návštevníkom

Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., sa od štvrtka 23. januára do soboty 26.januára 2020, zúčastňuje na...

Kultura

Príďte sa zabaviť na Bardejovský jarmok, vystúpia Lucie Bílá, Hex, Kal

Ťahákmi tohtoročného Bardejovského jarmoku od štvrtka 22. augusta do nedele 25. augusta 2019 budú kultúrne podujatia. Vo štvrtok vystúpia...

Kultura

Vojenská história v okolí Dukly láka predovšetkým na jar

Ojedinelé expozície vojenskej techniky priamo v prírode na miestach bojov si môžu návštevníci pozrieť málokde. Výnimkou je bojisko na  Dukle, kde...

Zdraví a Krása

Na sviatky pečieme zdravo s Norbi Update

Mnohé mamičky sa obávajú pečenia vianočného pečiva z dvoch dôvodov - že to, čo nachystajú, sú kalorické bomby ohrozujúce postavy celej rodiny a že...