![]() |
Sušení domácích salámůProces zrání salámů je velmi důležitý. Prvních 6 až 10 dnů ponecháme salám v dokonalé temnotě při teplotě 10 - 14 °C, dalších 7 dnů teplotu nemeníme, ale sušárnu budeme denně dvě hodiny větrat, nejlépe za ranního šer nebo za soumraku.
Vlhkost při začátku sušení budeme udržovat okolo 90% a postupně ji budeme snižovat až na 65%. Po 12 dnech sušení se objevují první kolonie plísní, po dalších dvou dnech větráme již čtři hodiny dnně, teplotu regulujeme na 10 - 12 °C.
Za větného nebo slunečného počasí však nebudeme sušárnu větrat, zcela zásadně je nutné zabránit pronikání slunečních paprsků do sušárny.
Při sušení salámy přemísťujeme ze středu do okrajů a opačně. Po dvou měsících první kolonie plísní dozrají, ty pak očistíme jemným kartáčkem, a tím se současně infikují plísní nenapadená místa. Po očištění salám znovu přesušíme a necháme dozrát při teplotě 15°C. Doba sušení trvá celkem 90 dní.
Článek zdroj: http://clankyweb.cz/clanky/Recepty-a-N-vody/Recepty/Uzen/418-suseni-domacich-salamu.html
Příbuzné články
|
Komentáře